BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

36 нови заразени в страната, 30 отрицателни проби в Хасково

Две проби за коронавирус са взети през изминалото денонощие в Хасковска област, съобщават от областния кризисен щаб.

Те са на пациенти от Инфекциозно отделение на МБАЛ – Хасково. Пробите са отрицателни. Отрицателни са и 28-те проби на персонал от Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания 1 и 2 в Хасково, взети на 15 май.

36 са установените случаи на коронавирус в страната през последното денонощие, съобщиха тази сутрин от националния щаб. Те са в областите: Благоевград – 3, Пазарджик – 6, Плевен – 3, Пловдив – 3, Русе – 1, Сливен – 2, Смолян – 2, София – 10, Ямбол – 6. Така общият брой е вече 2 211. Излекуваните вчера са 25, има 3 починали, сред които е 31-годишен мъж от Ямбол с диабет.

От щаба отчетоха, че заболяемостта от коронавирус в България намалява. В началото на април тя е била 4.51 на 100 000 души, в началото на май – 10.7, а сега – 7.8. Ефективното репродуктивно число (колко души заразява един с коронавирус) сега е между 0.8 и 1.2, а в първите седмици е било 1.7. Без да се взимат мерки то е до 3, а когато падне под 1 се счита, че епидемията гасне. Времето за удвояване на случаите у нас е вече над месец.

Изводът на щаба е, че мерките дават ефект, но още е необходимо да се спазва отстояние, хигиена и да няма струпване на хора.

Междувременно в област Габрово е пламнало огнище на Ку-треска с повече от 20 случая. Става въпрос за ветеринарни лекари и работници в две кравеферми и една овцеферма.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!