BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

24 май в Хасковско: Ден на Тополовград, концерти в Димитровград и Свиленград – ВИДЕО

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май беше отбелязан с празнична програма в няколко града на Хасковска област. Други избраха онлайн инициативи.

24 май е и Ден на Тополовград

Слово за празника произнесе секретарят на местното читалище, носещо името на двамата първоучители Св. св. Кирил и Методий – Райна Зотова, съобщават от общината. Под звуците на химна националното знаме издигнаха изявени ученици, директори на училища и градини и дейци на културата. Прочетен бе списък с отличените за празника от кмета Божин Божинов, както и поздравителни адреси. В храма „Свети Георги“ Ставрофорен свещеноиконом отец хаджи Николай Клюнков отслужи молебен за здраве и благоденствие на просветните, културните и духовни дейци и населението на Тополовград и общината.

В Свиленград ръкопляскаха на хората на духовността

Празник

На 24 май в Свиленград ръкопляска на хората на духовността и просветата. На импровизирано тържество на открито пред общинската библиотека, до стария мост на Марица, духът на празника бе пресъздаден с музиката на градския духов оркестър „Костадин Манов“, изпълнения на стихове и песни от ученици и специални обръщения от абитуриенти, съобщават от кметството.

Приветствие поднесе Васил Василев – председател на читалищното настоятелство на НЧ „Просвета 1870“ и диригент на оркестъра. На събитието присъстваха кметът арх. Анастас Карчев, председателят на общинския съвет Таня Коларова, заместник-кметът Мария Костадинова, общински съветници, граждани.

Концерт и изложба за празника в Димитровград

Празник

Празничната програма в Димитровград предложи концерт на Забавно-духовия оркестър, който изпълни музика само от български автори. Това стана на сцената на площад „Поезия“, където се събраха доста димитровградчани.

Традиционната изложба „Ние се гордеем с тях“ на ученици с отличия, награди и постижения от димитровградските училища беше разположена на площад „България“ пред сградата на общината.

Екземпляр от последното издание на книгата „Аз, глас и съвест на епохата“, издадена по повод 90-годишнината от рождението на Пеньо Пенев, ще получи всяка училищна и читалищна библиотека в община Димитровград.

Отличиха шестима ученици за 24 май в Хасково

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!