BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Чакат ново поколение от малки еленчета

Район на север от Хасково е една от новите територии, обитавана от благородни елени. Те са част от групата разселени животни в Източните Родопи. Екипът на фондация „По-диви Родопи“ очаква ново поколение от малки еленчета този месец, което допълнително ще увеличи съществуващата популация.

Броят на благородните елени в Източните Родопи е между 80 и 100, показват данните от пролетното наблюдение на експерти. Следващото преброяване ще се проведе в началото на 2021 г.

По-многочислени в района са елените лопатари. По последни данни популацията в близост до Маджарово наброява около 150 животни.

Движението на част от благородните елени и елени лопатари се следи ежедневно благодарение на GPS-GSM предаватели, които се поставят при пускането на нови животни в района. Освен проследяващите средства ценна информация предоставят и фото-капани, които се поставят в близост до често посещавани животински пътеки. Информация за положението и състоянието на животните се събира и с помощта на местни жители.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!