BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Хасковско училище отбеляза Гергьовден с онлайн тържество

Денят на храбростта и българската армия отбелязаха с онлайн тържество ученици от хасковското ОУ „Шандор Петьофи“, похвалиха се от училището.

Честването е излъчено в образователната платформа майкрософт тиймс. Виртуалното пътешествие събра многобройни лайкове и споделяния в социалните мрежи.

В специалното предаване „Междучасие“, което отразява ученическия живот в извънредното положение, децата влизат в ролята на репортери. С преки вкючвания от различни точки те представят традициите и обичаите по Герьовден.

„В нощта срещу празника, преди първи петли, хората от селото се къпят в утринна роса за здраве“, разказва баба Веси от Войводово, която е една от интервюираните. Първото яйце от миналогодишния Великден се заравя в земята, за да са плодородни нивите. Най-ранобудният в къщата излиза да набере коприва, с която удря по ходилата останалите членове на семейството, за да не ги застига злото. На този ден по традиция всички от семейството се люлеят на люлка за здраве.

Репортерът Ивка от 6 клас показва ритуала „Топене на китки“, който се извършва в деня преди Гергьовден. Неината съученичка Боряна разказва легендата за свети Георги. Учениците са интервюирали и млад овчар, които обяснява какво трябва да има на масата на този ден. В тържеството са включени песни и стихотворения, с които децата поздравяват всички празнуващи и им пожелават здраве и плодородие.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!