BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Хасковското читалище „Тракия“ почете изследовател на Капитан Петко войвода

Читалище „Тракия“ в Хасково отбеляза 20-годишнината от кончината на краеведа Борис Колев (1933 – 2001), оставил голям брой ценни изследвания за родния край.

Съществена част сред тях са проучванията на жизнения път и делото на легендарния Капитан Петко войвода. В 1995 г. списание „Родознание/Genealogia“ публикува неговата статия „Родът на Капитан Петко войвода“. Резултат от търсенията му е съставената от него хронограма за живота и дейността на Капитан Петко Войвода, която днес се съхранява в Държавен архив – Хасково. На информация от тази хронограма бе базирана голямата изложба на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково по случай 175-годишнината от рождението на Капитан Петко, която гостува в много градове у нас.

Борис Колев
Борис Колев

Под заглавие „За юначеството няма забрава“ през 1987 г. Колев публикува в хасковския литературен алманах „Юг“ спомени и разкази, съхранени във фамилната памет на Каракирковия род. Легенди за войводата излизат в книжка, издадена по-късно от фондация „Капитан Петко“. „Царят на Родопите, един гигант по дух и сила“ е публикуваният във вестник „Шипка“ откъс от биографичен очерк. Колев публикува и записани от него в различни селища оригинални текстове на народни песни, възпяващи подвизите на тракийския герой и влезли по-късно в книги. Значими материали по тези теми той помества в сборници, в централни и регионални периодични издания.

В Държавния архив в Хасково се пазят ръкописи на научно съобщение на Колев за ятаци и съгледвачи на Капитан Петко, справка за защитническата дейнаст в района на Минерални бани, уточнения в родословието на националния герой и други материали. Известни са и изследванията на ревностния краевед за дейността на Васил Левски в хасковския край, цитирани в различни издания. Той бе и секретар на общинския комитет „Васил Левски“. Хасковлии помнят и макетите на възрожденски къщи, прецизно изработени от Борис Колев. Сред тях е и къщата на братята Георги и Михаил хаджи Иванчо-Минчеви в Хасково. Макетите са показвани на изложби в Хасково и региона.

Борис Колев е и инициатор за основаването на пещерна група към алпийския клуб при туристическо дружество „Аида“ в Хасково през 1965 г. След множество проучвания е документирал над 70 вулкански пещери в Родопите. Ето две от тях. През 1964 г. картира пещерата „Дядо Паньовата дупка“ в община Димитровград, наречена на иманяр от село Раковски, който пръв влязъл в нея. През 1984 г. заедно с двама участници в клуб „Аида“ Колев картира пещерата Чатал-ин край село Ночево, община Черноочене.

Позабравен е фактът, че именно той е откривателят на Хамбар кая – некропол от четири скални гробници в местност край село Долно Черковище. Негова е първата научно-популярна публикация за скалното светилище през 1965 г.

Борис Колев беше един от първите любители фотографи със собствена фотолаборатория. Беше и радиолюбител, известен есперантист, пееше и в хор „Родна песен“. Обичаше много родния си край и задълбочено изследваше и популяризираше миналото му. Така казват за своя съгражданин днес тракийци, които са общували с него и го помнят с добро.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!