BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Уникален иконостас в църквата „Св. Иван Рилски“ в Харманли

За уникалния иконостас в църквата „Св. Иван Рилски“ в Харманли разказва инициативата на областна администрация „Любопитно от областта“.

В него са вплетени църковни сцени и местни фолклорни мотиви. По архитектурния си вид църквата наподобява умалено копие на храм „Св. Александър Невски“ в София.

Църквата „Св. Иван Рилски“ или „Новата църква“, както е известна в Харманли, е построена през 1938 г. по инициатива на свещеника Димитър Сотиров и със съдействието на местните граждани и християнското дружество в Харманли.

Църква

През 1937 г., когато църквата е почти готова, започва изработката на необикновения иконостас. Идейният план за създаването му е на видния общественик от Харманли адвокат Марко Сакарски, който е бил активен участник в обществено-политическия и културно-просветния живот в харманлийския регион, както и депутат в 25-то Народно събрание, поради което е осъден и убит от Народния съд на 1 февруари 1945 г. Под негово въздействие младият майстор-резбар Петър Кушлев, на който се спират от настоятелството, променя част от първоначалния си проект и внедрява в него нови елементи, които са извън канона на православната църква, но характерни за района на Харманли.

Църква

В дърворезбата на иконостаса биват вплетени исторически събития и дати, като заклеването на въстаниците на Оборище от поп Грую Бански, покръстването на Българите от цар Борис I, посичането на патриарх Ефтимий и други.

Църква

От местното народно творчество дърворезбованият иконостас съдържа човешки фигури на мъже и жени, облечени с национални носии. Пресъздадена е и легендата за извора на Белоногата, увековечена от Петко Славейков, както и легендата за идващия всяка година елен в местността „Илинден“ край Харманли. На него са резбовани плодородните лозя на региона, както и растителни и животински видове, характерни за местността. Забележителни са и ангелите в иконостаса, изобразени с типични български цървули.

Силно впечатление правят и колоните в двете страни на притвора, които олицетворяват пътя на доброто и злото в човешкия живот.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!