BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Търсят 10 млн. лв. за парка зад ДНА в Хасково

Около 10 млн. лв. са нужни за изграждането на парка зад ДНА в Хасково. Общината се надява голяма част от тях да бъдат осигурени от държавата, коментира днес кметът Станислав Дечев.

Вече има подписан договор с фирмата изпълнител и с надзора. Предстои среща, на която да се обсъдят идеите и да се започне с проектирането му. На терена са предвидени няколко дейности, но Дечев каза, че ще настоява на първо място да се изгради парка и за него приоритетно да се осигури финансиране. На следващ етап ще се работи по сгради и игрища за футбол, тенис и стрийтбол. Общината иска за парк и терена на бившия танков полк.

Пресконференция

Нуждата от парковете градоначалникът коментира на пресконференция по представяне на проекта „Актуализиране на Програма за качеството на атмосферния въздух на община Хасково“. На нея стана ясно, че 98% от замърсяването на въздуха в областния град се дължи на печките на твърдо гориво, което идва основно от кварталите с къщи. От общината вече са изпратили писмо-молба до правителството да продължи програмата по саниране. Анализът показва, че в санираните жилищни блокове почти не се използвали такива печки. В община Хасково има над 250 многофамилни жилищни сгради. От тях в първите етапи на програмата са санирани 93 блока. Към момента има сключени 116 договора, които чакат финансиране.

Пресконференция

Замърсената зона в Хасково е около 5 квадратни километра. От общината заявиха, че направена вече промяна в наредба за улесняване на газифицирането също е мярка срещу замърсяването на въздуха. Транспортът също е замърсител и затова се купуват 5 електробуса. Велоалеи в Хасково било трудно да се изграждат заради релефа, но от администрация ще работят и в тази насока. Обмисля се вариант и за отдаването под наем на покривите на общински сгради, върху които да бъдат разположени фотоволтаици. В кметството имало запитвания от инвеститори за терени за фотоволтаични станции.

Утре от 14 часа ще се проведе онлайн обсъждане на програмата с граждани. От запитванията досега ставало ясно, че хората искат озеленяване, нови кръстовища, велоалеи. Общата стойност на проекта с европейско и национално финансиране е близо 200 000 лв.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!