BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С училище „Климент Охридски“ се преплита съдбата на първия революционен комитет и полева болница

За историята на хасковското училище „Св. Климент Охридски“ разказват в инициативата си „Любопитно от областта“ от областна администрация.

Централното българско училище, мястото на което днес се намира ОУ „Св. Климент Охридски“ в Хасково, отваря врати през 1864 г. То представлява пет просторни и светли класни стаи, дълъг коридор, стаи за учителите и салон, в който се помещава читалище „Заря“. През 1872 г. главен учител в него е Петър Берковски, който след Освобождението е и първият областен управител на Хасково. Благодарение на познанството между Берковски и Васил Левски от Легията в Сърбия, Апостола на свободата пристига в Хасково и в училището основава първия революционен комитет в града. В самото училище се развива тайна революционна дейност, а в салона на читалище „Заря“ се изнасят революционни сказки от членовете на комитета. По-късно, в същия салон се изнасят и първите театрални постановки в града.
Историята разказва, че през 1902 г. по случай 24 май хасковският фотограф и дърводелец Христодор Апостолов организира безплатна прожекция в училището, в което днес се помещава физкултурният салон на ОУ „Св. Климент Охридски“.

Училище

През 1915 г. сградата на училището е разрушена и върху същия парцел през 1924 г. е построена първата прогимназия „Васил Левски“. По-късно в сградата се помещават Педагогическото училище, Икономическият техникум, а сега е сграда на училище „Климент Охриски“.
В непосредствена близост до прогимназията е открито и училище „Крум“, за което са запазени главни класни книги от 1909 г. Според сведенията в тях сградата се намира в двора на сегашното ОУ „Св. Климент Охридски“ на улица „Братя Миладинови“. След голямото земетресение през 1928 г., училището е непригодно за учене и строителната компания „Депозе“ изгражда нова постройка до градската градина. Учениците се преместват в новопостроеното училище, което продължава да съществува като Първоначално училище „Крум“ до 1936 г., когато е построена новата сграда.

Училище

През 1950 – 1953 г. сградата се преустройва за военна болница. Учениците се пренасочват към единните училища в града. След реконструкция през 1955 г. училището бива наново разкрито като НОУ „Крум“ и същата година се обединява с ОУ „Климент“.

Днес наследник на Централното българско училище, Първоначално училище „Крум“ и училище „Климент“ е ОУ „Св. Климент Охридски“ в Хасково.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!