BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Родители протестираха в Хасково срещу задължителното носене на маски в училище

Десетина родители се събраха на протест тази вечер пред сградата на Регионалното управление на образованието в Хасково.

Недоволството е под мотото „За нормалността в училище“. Станимир Стоянов, който е организатор и постоянен участник в антиправителствените протести обясни, че те са срещу задължителното носене на маски от учениците по време на междучасията. Според него това решение на властите е неаргументирано и е на гърба на децата. По думите му в момента маските не вършат никаква работа, защото децата ги пипат, за да ги свалят в час, а след докосване маската вече е неефективна. Стоянов иска носенето на маски в училищата да бъде по желание.

Адвокат Ростислава Жекова каза, че задължението да се носят маски противоречи на Закона за здравето, защото когато властите вменяват на гражданите това задължение, те трябва да им осигурят и подходящите маски. Освен това масово се използвали всякакви „парцали“, включително шалове и кърпи. „Това което се върши с децата ни е престъпление, защото те пипат маските, играят си с тях и те се пълнят с микроби, което е много опасно за здравето им“, допълни Жекова.

Според Милена Налбантова някои от въведените противоепидемиични мерки срещу коронавируса в страната ни не кореспондирали с логиката. По нейните думи всички са съгласни да се пазят от вируса и да защитят децата си, но не и с този стрес с маските. Според нея засилената хигиена и разделянето на потоците в училищата вършeли добра работа. Според Налбантова не е редно децата да бъдат посочвани като заплаха за възрастните.

Родителите казаха, че в момента се подготвя национална жалба по темата, която ще бъде внесена в съда.

Протест

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!