BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Разрешават заведенията на открито, индивидуалното спортуване и шофьорските курсове – ВИДЕО

От понеделник ще могат да отворят откритите части на заведенията, съобщи на на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов.

Масите в заведенията трябва да се разредят. Ще има обучение на персонала, който трябва да носи предпазни средства. Заведенията ще отварят след проверки от институциите, че са създали необходимата организация.

Ще могат да работят автоинструкторите. Тук ще се изисква дезинфекция на колите, носене на предпазни средства. Разрешава се и индивидуалното спортуване на открито, като ще могат да отворят и басейните.

Всичко това предстои да бъде описано в заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Ще трябва да се спазва социална дистанция и задължителна дезинфекция.

Борисов допълни, че Контролно-пропускателните пунктове на областните градове най-вероятно ще бъдат премахнати в следобедните часове на Гергьовден – 6 май.

По-късно ще се решава за яслите и детските градини. Има консенсус, че учениците в 7 и 12 клас трябва да се явят на държавните си изпити. Това ще става при спазване на мерки за биосигурност.

Във вторник се очаква да бъдат обсъдени и други облекчения, като отварянето на къщи за гости.

Борисов коментира и двата полета от Нидерландия, с които на 1 май две жени, доказани за коронавирус с PCR тест се прибраха с такси до хасковското село Брягово. По-думите на премиера България не може да откаже на гражданите си да се прибират. Той определи като престъпление, това че двете жени не са казали по-рано, че са заразени.

Доц. д-р Ангел Кунчев допълни, че всички пътници от последните полети от Нидерландия са издирени. Всички са под карантина.

Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза, че след всяко отпускане на мярка се изисква малко време, за да се види ефекта. Анализира се и международният опит. По неговите думи трябва да продължи укрепването на болниците – доставка на предпазни средства, лекарства, обучения на персонала. Остава устойчива тенденцията да се заразяват 11% от медицинския персонал.

Премиерът подчерта, че националният щаб продължава да работи и благодарение на дисциплината на хората имаме добри резултати и заболеваемостта е ниска. Борисов коментира, че трябва да свикнем да живеем с вируса поне 2 г.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!