BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Публикуваха спомените на екскмет на Димитровград

Електронно списание публикува спомените на покойния Петър Йорданов-Тушо, председател на Градския народен съвет в Димитровград в периода 1956 – 1966 г. Ръкописът, завършен през 1984 г., и неиздаван досега, е притежание на Градската библиотека „Пеньо Пенев“.

Петър Йорданов

Петър Йорданов пристига в Димитровград в 1951 г. като началник на МВР. От това, което чета по вестниците и слушам по радиото, там ще става голяма работа, казал преди назначението. Пет години по-късно той сяда на кметския стол. По негово време се строи градът и много от знаковите му обекти – 15-етажното кметство с ротондата, партийният дом, болницата, парк „Пеньо Пенев“ и много други.

В спомените е отделено място и на участието на Димитровград в основаването на Световната федерация на побратимените градове. Предложението идва чрез българското посолство в Париж. Беше 1957 година, когато още бушуваше призрака на „студената война“, когато се говореше за „Желязна завеса“, разказва Йорданов. Напразно ще търсите по географските карти нашия град, който сега е на десет години, казва той от трибуната във френския град Екс-ле-Бен, където се учредява Световната федерация. Жителите на нашия град, чиято средна възраст е 27 години, ще бъдат едни от най-активните поддръжници на идеята за мир, дружба и братство между народите, между градовете, продължава той.

Първият, с който Димитровград се побратимява през 1960 г., е италианският град Гросето, а Йорданов е избран в Изпълнителния комитет на федерацията. От същата година датират и връзките с германския град Айзенхютенщат. През 1977 г. юбилейният конгрес удостоява Йорданов с почетен диплом на Федерацията и му връчва екземпляр от Златната книга с изказванията на почти всички държавни глави в света. По-късно те са дарени на Музея на социалистическото строителство, днес Исторически музей.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!