BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Предлагат увеличение на заплатите на кмета на община Хасково и селските кметове

Увеличение на основната месечна заплата на кмета на община Хасково и селските кметове предлага с докладна за януарската сесия на общинския съвет кметът Станислав Дечев.

В нея се припомня, че от началото на 2015 г. досега кметът на община Хасково получава възнаграждение в размер на 2 700 лв. Заплатите на селските кметове варират между 900 и 1 100 лв. Те се определят от общинския съвет, като по закон размерът им не може да надхвърля основната месечна заплата на министър. Дечев казва в докладната, че съображенията му за това предложение са мотивирани от обстоятелството, че със заплатата на кмета пряко са обвързани и възнагражденията на заместник-кметовете, председателя на общинския съвет и общинските съветници.

По последни данни от Националния статистически институт размерът на основната месечна заплата на министър е около 5 949 лв. Предлага се основното трудово възнаграждение на кмета на общината да бъде обвързано с основната месечна заплата на министър, като бъде определено в размер на 53% от министерското възнаграждение към 31 декември 2020 г. Така заплатата на общинския кмет ще стане 3 153 лв.

Със Закона за държавния бюджет за 2021 г. утвърдената сума за кметове и кметски наместници е в размер на 691 200 лв., която е със 73 200 лв. повече спрямо 2020 г. Предлага се увеличение на възнагражденията на селските кметове според броя на жителите в съответното населено място. В първа група са кметствата с население 1 000 и повече жители, а във втора група са по-малките села. Така кметовете на повечето села ще получават по 1 245 лв., а тези на Войводово, Малево и Узунджово – 1 300 лв. Увеличението на заплатите е от 1 януари 2021 г.

Докладна за утвърждаване размера на трудовите възнаграждения на кметовете на кметства в община Хасково са внесли и общинските съветници от групата „За Хасково“. В нея кметствата са разделени на три групи по население – от 1 001 до 2 500 души, от 501 до 1 000 души и от 200 до 500 души. Тук заплатите са от 1 175 до 1 269 лв. За кметските наместници в Александрово, Горно Войводино, Долно Войводино, Манастир, Николово, Подкрепа, Родопи и Любеново възнаграждението се определя в размер на 80% от това на кметовете на кметства, се казва в предложението.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!