BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Личните лекари без осигурени предпазни средства, купуват си сами

Личните лекари в Хасково все още са без предпазни средства. Те са принудени сами да се снабдяват с маски, ръкавици и облекла, което се оказва трудно, а и понякога невъзможно.

Д-р Николай Николов е педиатър. В листата му има хиляди пациенти, които продължават да имат нужда от прегледи, въпреки притеснението си. В поликлиниката има редовна дезинфекция, а пациентите изчакват отвън, но оказва се личните предпазни средства липсват.

Маски

Лекарят използва спиртен разтвор за дезинфектант. В началото ползвал маска, с която по принцип си пръска лозята, а еднократните, които имал раздал на медицинските сестри. По думите му обаче обикновените маски няма да ни предпазят от коронавируса.

След дълго чакане държавата вече е осигурила минимално количества маски. Председателят на Районната лекарска колегия в Хасково д-р Николай Колев казва, че ще бъдат раздадени 8 000 еднократни маски за 4 100 общопрактикуващи лекари. Той обаче пресмята, че това е крайно недостатъчно, защото на практика един лекар и една медицинска сестра ще имат една еднократна маска, която може да се ползва само два часа. Никой от лекарите от другите градове на областта нямал да дойде да вземе тези две маски, коментира д-р Колев.

Маски
д-р Николай Колев

„Аз отказвам да ги получа и да се брои, че някой е положил грижи да ме предпази“, казва и д-р Николов. На ден той има между 10 и 15 остри случая. От предполагаемо върналите се в Хасково от чужбина са му се обадили само трима пациенти, за да го информират, че са под карантина вкъщи.

Според общопрактищуващите лекари трябва да има повече възможности за диагностициране и тестване. Положителното е, че поне част от хората са си останали по домовете.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!