BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кризата удари Тролейбусен транспорт в Хасково, искат помощ от държавата и 50 000 лв. от общината

Хасковското общинско дружество „Тролейбусен транспорт“ има сериозни финансово затруднения в резултат от кризата с коронавируса.

Това става ясно от докладна на кмета Станислав Дечев, с която се предлага предоставяне на финансова помощ на Тролейбусен транспорт под формата на субсидия за текуща дейност от 50 000 лв. Тя ще бъде разгледана на сесията на общинския съвет на 15 май.

Докладната е инициирана от постъпила молба от управителя на Тролейбусен транспорт, в която е представена невъзможността за погасяване на текущи задължения. Причината е извънредното положение, в голям период от което Синята зона не работеше. Приходите през март са спаднали с 50% спрямо предходния месец, а през април звеното не функционираше и не са реализирани приходи. Сходна е финансовата ситуация и в транспортната дейност на дружеството, където приходите през март са на половина от февруарските, а през април са отчетени едва 2 664 лв.

Загуби

Същевременно само месечното задължение на Тролейбусен транспорт за заплати и осигуровки е 50 000 лв. Дружеството е подало заявление към Агенцията по заетостта за изплащане на компенсации по схемата 60/40. Основната цел е запазване на персонала в Синята зона. За да бъде одобрено дружеството, то не трябва да има задължения към държавни или общински органи. Към момента това условие не е изпълнено и вариантът е отпускане на средства от община Хасково.

Парите ще са от резерва на общината за непредвидени и неотложни разходи, в който към момента има 478 281 лв. Предлага се предварително изпълнение на решението.

Всички новини по темата КОРОНАВИРУС

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!